Bröllop - 

historia, tips & fakta

Det finns en hel del ord som man inte är bekant med när det kommer till bröllopsplanering och historia. Klicka på orden eller scrolla neråt för att lära er mer om bröllop. 

Hello world
Hello world

Bordsplacering

Bordsplacering är något som är ett huvudbry för många!

Det finns traditionella huvudprinciper att följa vid bordsplaceringen:

Till höger om bruden sitter brudens far

Till höger om brudens far sitter brudgummens mor

Till vänster om brudgummen sitter brudens mor

Till vänster om brudens mor, sitter brudgummens far.

När man ska placera ut övriga gäster finns det även vissa förhållningssätt man kan hålla sig till. Ju närmare släkt man är desto närmare ska man placeras brudparet. Morföräldrar placeras på budens sida och farföräldrar placeras på brudgummens sida. Ålder spelar också en avgörande faktor, ju högre ålder desto “bättre” placering.

Marskalkar och tärnor placerar man alltid bredvid varandra. Kvinnliga kompisar och släktingar till bruden placeras med brudgummens manliga släktingar och kompisar och tvärt om. Toastmaster och toastmadame ska placeras på lämpligt ställe där de kan ha mer fritt spelrum och enkelt kan ta kontakt med serveringspersonal och övriga gäster under kvällen. Detta brukar innebära en plats ganska långt ut på bordet.

Man kan också förstås välja att placera folk precis hur ni vill och känner. Traditionellt är inte för alla.

Vissa har fri placering och lägger inte tiden på att fixa bordplacering.

Hello world

Brudkrona

 I Sverige användes kronan redan under medeltiden.

Tyvärr finns inte många av dessa kvar då guldkronor konfiskerade av Gustav Vasa när han kom till makten.

Många smältes ner men en del räddades eftersom församlingarna behövde kronor till vigslar!

När en kvinna gifte sig i kyrkan bar hon ibland en krona på huvudet. Det skulle påminna om att hon är en drottning när gifter sig. Man lånade en brudkrona från kyrkoförsamlingen när man skulle gifta sig. Vissa familjer ägde en krona som används vid familjens bröllopstillfällen.

Det fanns även kronor av myrten, nu är brudkronan av myrten omodern men på tidigt 60-tal så var den fortfarande i bruk som en liten grön brudkrona ovanpå en vit slöja. De var ofta gjorda av enkel järntråd i en klassisk liten prinsess-modell. Det var ett florist-jobb att klä en myrtenkrona av hundratals små väldoftande gröna blad som virades fast på ställningen till en grön liten krona. 

Selma Lagerlöfs faster Lovisa brukade klä socknensbrudar. Det skullevara en liten, tunn krona av myrten och en liten, tunn krans, likaledes av myrten, och en stor, vit slöja.

Nu för tiden är det väldigt sällan brudar använder brudkronor men det händer och personligen tycker jag det är mycket fint. Vill man låna så finns de fortfarande att låna hos kyrkan.

Hello world

Corsage

Det finns en sak som är ett stort huvudbry för många brudgummar och marskalker, vilket är: vart ska corsagen sitta?


Corsage, knapphålsblomma, kavajblomma, den kallas för mycket och är en fin detalj på brudgummen.

Här kommer några goda råd om denna lilla blomma:

• En corsage ska sitta på det vänstra kavajslaget, oavsett om man har en näsduk i fickan eller inte. Det gäller för samtliga män i brudföljet.

• Trots att ”knappnålsblomma” är ett av namnen så ska den inte tryckas ner i knapphålet. Att försöka trycka ner blommar där leder oftast till en trasig blomma och missfärgad kavaj.

• Corsagen ska inte stoppas ner i bröstfickan. Om det inte är en pocket flower som är otroligt snyggt och börjar trenda mer och mer (bild 2 och 3).

• Se gärna till att den sitter i lagom höjd så brudgummen slipper ha något som kittlar i ansiktet.

• Om corsagen är förpackad med vatten för att inte vissna: torka av tygbandet runt stjälkarna med papper eller en handduk innan du sätter den på plats för att slippa få vattenfläckar på kavajen.

• Känner du dig väldigt osäker så kan de flesta fotografer hjälpa till att sätta blomman på rätt plats. Det händer 9 av 10 gånger att man som fotograf få fixa till denna lilla blomma.

Hello world

Destinationsbröllop

Drömmer du om ett bröllop utanför Sverige gränser i framtiden?

En barfotavigsel på en vit sandstrand, ett drömmigt slott i Frankrike eller på Toscanas böljande kullar?

Några tips och tankar inför ett destinationsbröllop:

Fixa allt det lagliga hemma. Ni kan hålla ceremonin utomlands, men bör ha gift er på pappret hemma i Sverige redan.

Det kan vara lite svårt att gifta sig utomlands om man inte har stenkoll på landet och platsen. En bröllopskoordinator som specialiserar sig på bröllop i den land/stad ni planerar att ha ert bröllop. Detta kommer att underlätta massor, en bröllopskoordinator kan också sköta kontakt med leverantörer.

Det blir en större kostnad för era gäster att ta sig utomlands, så räkna med att inte alla har möjlighet att komma. Men för att öka chansen till att så många som möjligt kan komma, så bör ni sätta ett datum och skicka ut inbjudningarna i väldigt god tid.

• Ett plus kan vara att ni får ett bröllop och en bröllopsresa samma gång.

Ni kan spendera lite extra tid med era gäster innan och efter bröllopsdagen.

Ni får ett sommarbröllop mitt i vintern om ni vill


Hello world

Golden Hour

”Golden hour” - bästa tiden för en fotografering

Det är något som många fotografer pratar varmt om och det verkligen värt det!

Golden hour eller gyllene timmen som det heter på svenska är timmen precis innan solen går ner eller timmen efter den gått upp, det är då man får det där magiska och varma ljuset!

Många är rädda att fotografering i Golden Hour tar massa tid från middagen och gästerna. Eftersom solen går ner snabbt och ni förmodligen är mitt uppe i er bröllopsmiddag smiter ni oftast bara ut i ca 10-15 minuter för den typen av fotografering.

Det lämnar tid för toastmaster/madame att förbereda en lek eller en bensträckare för gästerna.

Det är allt som behövs och ni kommer inte att ångra er.

Många brudpar tycker det är väldigt skönt att få lite egentid där i dagens sista strålar. Att bara få stå tillsammans, mysa och ta in dagens lite.

Planerar ni en golden hour till ert bröllop?

Hello world
Hello world

Guld

Smaken är som baken…

Vad väljer/valde ni till era ringar?
Rött eller vitt guld?

En väldigt delad fråga och såklart en smaksak.
Sen finns det såklart massor av andra metaller som tex Roséguld, silver, platina, palladium och titan. 


• Rött guld är det mest traditionella och klassiska ringmaterialet. Rött guld får sin vackra färg genom att guldet blandas med koppar och silver. Rött guld i 18 karat (som är standard i Sverige) innehåller 75 viktprocent guld, 17% koppar och 8% silver. Det är också det mest tåliga av alla ädelmetaller och är relativt okänsligt för repor och korrosion.

•  Vitt guld är en förening av guld och andra vita metaller, som silver och palladium. Detta ger ringen en vitaktig färg som liknar platina. Vitt guld är också mycket tåligt och korrosionsbeständigt, men det kan vara mer känsligt för repor. Vitt guld kan behöva underhållning i form av rodinering för att behålla sin vackra glans.

Vi på Bröllop Värmland är helt delade i våra tankar.

För Hanna spelar det ingen större roll, Felicia vill gärna ha vitt guld och Caroline rött guld!

Hello world
Hello world

Höstbröllop

Hösten är verkligen något speciellt och vi önskar att fler skulle gifta sig under hösten!

Så här kommer 5 fördelar med höstbröllop:

• Färgerna 

Hösten bjuder på en mängd färger. Mysigt och murrigt! Perfekt att gå all in på en speciell och höstig bukett.

• Dekorationer 

Plocka in det naturen har att bjuda på! Rönnbär, färgsprakande löv, torkade ormbunkar m.m kan bli otroligt effektfullt att dekorera med.

• Temperaturen 

Ni och era gäster slipper svettas floder. Det är svalare på hösten och otroligt fint med en stickad tröja över klänningen eller något annat gosigt.

• Krockar inte med annat

De flesta som ni bjuder kommer garanterat kunna komma. På hösten är det inte lika mycket som händer som under sommarhalvåret. Så ni kan vara ganska säkra på att alla kan komma!

• Ljuset 

På hösten går solen ner tidigt och har ett fint ljus under helgen dagen och även om ni inte bokar en heldag med er fotograf, så kan ni ändå hinna med golden hour och DET vill ni inte missa!

Hello world

Kyrklig vigsel

Vigsel i kyrka.

Ni har kanske funderat över i vilken kyrka, eller på vilken plats, ni vill gifta er. Kontakta den församling där ni vill gifta er.

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år.

Inför vigseln kommer ni att ha ett vigselsamtal tillsammans med prästen. Under samtalet planerar ni vigseln: vilka texter som ska läsas, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när? För prästen blir samtalet dessutom ett sätt att lära känna er, och en bra grund för hens vigseltal till er.

Det kostar vanligtvis inget att gifta sig i Svenska kyrkan i Sverige om minst en av er är medlem i Svenska kyrkan.

Text från Svenska kyrkan.

Hello world
Hello world

Regn & bröllop

Regn på bröllopsdagen?!

Vi kan ju inte styra över vädret, och många är oroliga för att det ska regna på deras bröllopsdag!

Ett stort plus när det är regnigt är att ljuset är otroligt fint och himlen kan vara dramatiskt vacker.

Därför är vårt allra bästa tips är att hålla er LUGNA och NJUTA av dagen.

Bröllopet kommer att vara så fyllt av kärlek och bilderna kommer att bli vackra oavsett.


Om det regnar, se då till att kura ihop dig med din blivande under samma paraply under vigseln och bara kramas. Lita på er bröllopsfotograf och ta dagen som den kommer – med en plan B i fickan såklart!

En plan B är alltid bra när man inte kan styra över vädret. Genomskinliga paraplyer är en riktigt bra och fin detalj (finns billiga på dollarstore), stora träd tar upp mycket av regnet, i värsta fall se till att det finns en lokal att ha er vigsel i eller bara go fo it och våga bli lite blöta!

Hello world

Unplugged

Du kanske har hört talas om uttrycket ”unplugged vigsel”? Förenklat innebär det att man ber sina gäster lägga undan mobiler, kameror och liknande för att på så sätt vara helt närvarande under vigseln. Kanske känns det taskigt mot era gäster men det finns framförallt tre stora fördelar:

• Ni slipper mötas av ett hav med mobiltelefoner och istället få se era nära och käras reaktioner och känslor när ni går mot er vigsel.

• Ni har anlitat en fantastiskt fotograf som är en stor investering i er dag, så låt hen få de bästa förutsättningarna att utföra sitt arbete. Era fotografier blir så mycket vackrare utan en massa mobiler och det är så tråkigt när fotografers bilder blir störda av att mobiler sträcks ut rakt framför kameran i viktiga ögonblick.

• Låt era gäster verkligen få njuta och vara närvarande vid er vigsel och inte se den genom en skärm.

Är du för eller emot mobilförbud på vigseln?

Hello world

Vinterbröllop

5 tips för ett magiskt vinterbröllop:

• Plocka in årstiden genom naturmaterial.
Smycka borden med grankvistar, mossa eller trollhassle? Billigt och fantastiskt vackert! Och såklart väldigt Värmland att ta in skogen.

• Ljus,ljus,ljus!
Inget är väl så magiskt och effektfullt som mängder av tända ljus? Mässingsljusstakar för en rustik känsla eller eleganta glascylindrar som kan ställas på golvet, på stubbar eller i fönster.

• Lågsäsong = Bokad vad/vem ni vill.
Vintern är lågsäsong för många lokaler, fotografer och andra leverantörer i bröllopsbranschen så större chans att boka exakt vad man vill och endel har lite rabatt på vintern.

• Våga vara ute!
Tänd några eldfat, både för känslan och värmen! Servera varm dryck till minglet som varm cider, varm choklad eller en varm drink med äpple och kanel?

• Våga gå utanför boxen med bröllopsklänningen! Det är otroligt fint med färg mot den vikta snön. Som t.ex Abby Waits fina med grå, rosa och blåa toner!

Det märket finns hos Nordic Wedding Store & Outlet.